Kerro kaverille!

Share |

Tule mukaan!

Rakennetaan Yhdessä Yhteistä Parempaa Saloa!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:256812 kpl

Uusimmat kirjoitukset

Sivuja päivitetty:

26.02.2020

Passiivinen tai aktiivinen ilmastonsuojelu

Lauantai 18.5.2019 - Ismo Saari

  Ilmastoa vaaditaan suojeltavaksi entiseen tahtiin ja tyyliin. Eri ryhmien leimaaminen tuntuu olevan yhtä tärkeää kuin itse ilmastonsuojelu. Valitettavasti.

  Sunnuntain  Salkkarissa (SSS Mielipide 12.5.) Tapio Äyräväinen niputti myös Keskustan siihen vihervasemmiston ryhmään, joka ihmisiä syyllistämällä haluaa kaikkien muuttavan kaupunkeihin, lopettaa autoilu, lämpimän veden käyttö suihkussa, klapien poltto ja kaukomailla lomailu ja että vielä pitäisi siirtyä vegaaniravintoon.

  Umpiliberaalina äärikepulaisena olen eri mieltä. En tunne ainuttakaan kepulaista, joka lukuun ottamatta kaukomatkaluun suhtautumista ja ehkä joidenkin vegaanien osalta näihin määritelmiin sopisi. En ole samaa mieltä myöskään Tapsan edustaman puolueen (Valtuustoaloite 13.12.-18)tai oman puheenjohtajamme Sipilän kanssa siitä, että heikkotuottoisia peltoja pitäisi ilmastonsuojelun nimissä metsittää. Selkeän viherryksen myönnän.

  Suomeen ja koko maailmaan on saatava nykymittakaavaan nähden pieniä biokaasulaitoksia, joissa karjatilan tai –tilojen lannan lisäksi raaka-aineena käytetään heikkotuottoisilla pelloilla kasvatettua nurmea. Tehokas nurmiviljely sitoo heikkotuottoisillakin pelloilla pinta-alaa kohti metsään verrattuna moninkertaisen määrän hiiltä. Biokaasun muodossa eloperäisestä aineesta saadaan energiatuotannossa ylivoimaisesti paras hyötysuhde. Tämä olisi aktiivista ilmastonsuojelua. Lisäksi ”energianurmi” on helposti otettavissa takaisin elintarviketuotantoon, mikäli tilanne joskus sitä vaatisi.

  Mielestäni meidän tulee pyrkiä käyttämään aktiivisesti kaikkea kasvupotentiaalia mahdollisimman tehokkaasti ilmaston suojeluun. Metsän osalta se tarkoittaa tehokasta metsänhoitoa, josta kasvatushakkuiden yhteydessä saadaan polttoainetta, kuitupuuta muovin korvaamiseen ja sähköä sekä lopuksi tukkia, jota olisi huomattavasti nykyistä runsaammin käytettävä puurakentamisella hiilen sitomiseen sadoiksi vuosiksi pois kierrosta. (Linnafältin puukerrostaloalue, TS Koti 5.5.).

  Hiilen sitominen metsään on passiivista ilmastonsuojelua, jonka vaikutus on hidas ja rajallinen. Biokaasutuotannolla vaikutus alkaa heti, kun sen käytöllä vähennetään kasvihuonekaasujen syntyä korvaamalla fossiilisia polttoaineita ja vähentämällä metaanin pääsyä ilmakehään. Varsinainen hiilensidonta vaikuttaa pidemmällä tähtäimellä, mutta tehokkain tapa käyttää metsää hiilinieluna on sen käyttö puurakentamiseen.  

  Näillä malleilla voimme jatkossakin asua myös haja-asutusalueilla, lämmittää asuntomme, saunamme ja suihkuvetemme vaikka klapeilla ja paistaa pihvimme vapaana ilmastoahdistuksesta. Liikkuminen kaasuautolla ei enää rasita ilmastoa, mutta se edellyttää, että polttomoottoriautoja myydään jatkossakin.

 

Ismo Saari

Varavaltuutettu (Kesk.)

Avainsanat: ilmasto, ilmastonsuojelu, biokaasu