Kerro kaverille!

Share |

Tule mukaan!

Rakennetaan Yhdessä Yhteistä Parempaa Saloa!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:256699 kpl

Uusimmat kirjoitukset

Sivuja päivitetty:

26.02.2020

Ostaminen omalta paikkakunnalta

Keskiviikko 22.3.2017 - Ismo Saari


Ostaminen omalta paikkakunnalta

Keskustelu lähiruoasta on käynnistänyt tervetulleen keskustelun kaupungin hankintapolitiikasta. Brasilian lihantarkastusskandaali antaa lisää tunnetta asialle.

Elintarvikehankinnoissa kyse on enemmästä kuin pelkästään paikallisen tuotannon taloudellisesta merkityksestä. Lähellä tuotetun mukana kulkee varsinkin sesonkiaikoina tuoreus, joka on maittavuuden tärkeä osatekijä. Puhdas tuotantoympäristö ja valvottu tuotanto on sitäkin tärkeämpi. Meillä ei vielä ekinokokki jyllää hirvien, jänisten tai myyrien suolistoissa saastuttamassa luontoamme ja voimme siksi turvallisesti syödä marjoja ja sieniä keittämättä. Toivottavasti lemmikkien omistajat ja ostajat eivät tuo sitä jatkossakaan meille, ei Virosta tai kauempaa maailmalta. 

Talven mittaan on eri yhteyksissä puhuttu myös antibioottiresistenssien bakteerikantojen yleistymisestä maailmalla. Näiden kehittyminen perustuu pelkästään antibioottien liialliseen, holtittomaan käyttöön, sekä ihmisten sairauksien hoidossa, että varsinkin eläinten rehuissa. Puutteellisen tuotantohygienian takia antibiootteja käytetään säännön mukaisesti kasvun edistäjänä torjumaan tautipainetta. Niinkin lähellä kuin Tanskassa joka toisesta sikalasta löytyy MRSA bakteeri.

Monien salmonella- tai virusperäisten vatsatautiepidemioiden alkusyy on ollut salaattien ja muiden kasvisten kasvatuksessa käytetty saastunut kasteluvesi. Kun kaupungin ruokahuolto tehdään päiväkotilasten, koululaisten ja vanhusten tarpeisiin, ruokaturvallisuus on erityisen tärkeää. Norovirusriskin kanssa on kylliksi pärjäämistä.

Näillä perusteilla voidaan sanoa, että tärkeä ei ole se, mistä ostetaan, vaan se, missä ja miten tuote on tuotettu. Oli kyse sitten kasvi- tai eläinperäisistä tuotteista. Kotimaisen ruokatuotannon turvallisuus ei ole myytti.

Kaupungin hankintapolitiikka ei tietenkään koske pelkästään elintarvikehankintoja, vaan kyse on paljon suuremmasta.

Jokainen tuote, aineellinen tai aineeton, jonka kaupunki ostaa, pitää sisällään työtä ja tarvikehankintoja. Salossa tai lähialueella tuotetusta maksetaan palkoja Salon tai lähialueen asukkaille, joista kaupungille tai lähikunnille verotuksen kautta lankeaa oma osansa. Ei vähäinen? Tarvikehankinnoista paikallinen yrittäjä tekee valtaosan paikallisilta toimijoilta, jotka taas työllistävät. Parantunut työllisyys taas lisää alueen ostovoimaa kauppaan ja muille palveluille. Tähän perustuu tuotannollisen työpaikan kertaantuva työllistämisvaikutus.

Uuden tuotteen markkinoille saattamisessa referensseillä on tärkeä merkitys. Salossa käytössä oleva tuote antaa uskottavuutta markkinoinnin kasvulle. Kaupungin ostopäätös voi tässä yhteydessä olla merkittävä tuki tuotannon laajentamiselle. Avoin vuorovaikutus ja sitä kautta luottamus edesauttavat uskallusta tehdä hankintapäätös uudesta asiasta, joka voi olla lähtökohta merkittävälle kasvutekijälle Salossa.

Salon kaupungin hankintapolitiikka on lähdettävä näistä perusteista.

 

Ismo Saari
Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja (Kesk.)