Kerro kaverille!

Share |

Tule mukaan!

Rakennetaan Yhdessä Yhteistä Parempaa Saloa!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:256739 kpl

Uusimmat kirjoitukset

Sivuja päivitetty:

26.02.2020

Omaishoidosta kysymys

Keskiviikko 8.3.2017 - Matti Mäkelä


Omaishoidosta kysymys

Muutamat paikallispoliitikot ovat vaalien alla ilmaisseet huolensa omaishoitajien tilanteesta. Huolenilmaisu on hyvästä ja syytä ottaa vakavasti. Pääasiallisia omaishoitajia on Salossa noin 3000, näistä kunnallisen omaishoidon tuen piirissä on noin 500.  Omaishoitajat tekevät Salossa volyymiltaan saman suuruisen työn kuin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät yhteensä. Jos ympärivuorokautista hoito- ja huolenpitotyötä tekevää omaishoitajaa ei olisi, tarvittaisiin viisi työntekijää korvaamaan hänet; yksi aamuvuoroon, yksi päivään, yksi iltaan, yksi yöhön ja yksi tuuraamaan näitä neljää. Kun omaishoitaja siis astuu sisään kunnantaloon ja esittää hakemuksensa tuen piiriin pääsemiseksi, on siinä kyseessä lottovoitto kunnalle. Yksi omaishoitosopimus tuo kunnalle säästöä 30 000e- 100000e vuodessa hoitotilanteesta ja laskutavasta riippuen. Voisimme kolminkertaistaa nykyisen tuen tason omaishoitajille ja siltikin se olisi edullisempaa kuin vastaavan tasoinen hoito esim. tehostetussa palveluasumisessa tai vanhainkotihoidossa.

Maan hallitus on lähtenyt ponnekkaasti tukemaan omaishoitoa. Kunnille on osoitettu tälle vuodelle 75 miljoonaa euroa lisämäärärahaa. Salon osuus väestöön suhteutettuna on tästä noin 750 000e. Raha ei ole ”korvamerkittyä”, mutta on tarkoitettu siihen, että omaishoitajien jaksamisen tukimuotoja ja räätälöityä tukea kuhunkin omaishoitotilanteeseen parannetaan. Salon kaupungin talousarvioon on varattu kuluvalle vuodelle noin 200 000e korotus edellisvuoteen verrattuna omaishoidon tukemiseen. Mihin jäi 550 000e?

Omaishoitolakia uudistettiin 1.7.2016. Vapaata pitäisi olla omaishoidon tuen sopimuksen tehneille vähintään 2vrk/kk, isolle osaa vähintään 3vrk/kk. Vapaaoikeutta on siis entisestään lisätty ja vapaan toteuttamiseen tulisi varata riittävästi rahaa. Yksi iso haaste on, että suuri osa omaishoitajista ei pidä heille tarkoitettuja vapaita lainkaan. Syynä tähän on usein se, että omaishoidettavat eivät ole halukkaita lähtemään laitokseen vuorohoitojaksolle ja toisaalta omaishoitajat eivät raaski heitä sinne viedä. Jos omaishoitajat saisivat itse päättää mikä olisi heidän tilanteeseensa parhaiten sopiva ratkaisu, olisi järjestelmämme hieman toisen näköinen. Tällöin omaishoitajat jaksaisivat paremmin ja sitä rataa myös kuntatalous hyötyisi.

Mielestäni omaishoidon ei pidä aina olla edes halpaa. Tärkeintä on se, että vaativiin elämäntilanteisiin löydetään toimivia ratkaisuja. Joskus se maksaa, mutta omaishoitaja on tukensa ansainnut. Usein hän on ollut jo maaliskuun puolivälissä yhtä sidottu hoitotyöhönsä kuin kokopäiväisessä ansiotyössä oleva palkansaaja tulee olemaan koko vuonna.

Nyt kun Soten myötä omaishoidonkin päätökset siirtyvät tulevaisuudessa maakuntatasolle, niin todennäköisesti palvelujärjestelmää myös yhdenmukaistetaan koko maakunnassa. Tulee yhdenvertaiset palvelut kaikille. Päättäjien tehtävä on pitää huolta siitä, että nämä yhdenvertaiset palvelut omaishoidossa ja kaikessa muussakin eivät tarkoita sitä, että on samat palvelut kaikille, vaan sitä, että on tarpeen mukaiset palvelut jokaiselle.

Matti Mäkelä (keskustan kuntavaaliehdokas)