Kerro kaverille!

Share |

Tule mukaan!

Rakennetaan Yhdessä Yhteistä Parempaa Saloa!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:256803 kpl

Uusimmat kirjoitukset

Sivuja päivitetty:

26.02.2020

Uusien mahdollisuuksien uusi vuosi

Maanantai 9.1.2017 - Ismo Saari


Kaikki näihin liittyvät ovat vasta mahdollisuuksia. Totta niistä tulee vasta toteutuessaan. Nyt tarvitaan kaikkien osapuolten määrätietoista työtä. Jokainen toteutuva hanke tukee myös muiden toteutumista.

Salo tarvitsee nimenomaan työpaikkoja, jotta näivettymiskehitys saadaan käännettyä kasvukehityksen puolelle.

Vanhan säännön mukaan uusi tuotannollinen työpaikka luo 3 muuta. Sama kaava toimii valitettavasti myös toisinpäin, eikä Nokia/Microsoft-romahdusta seurannut kehitys ole vieläkään pysähtynyt. Saloon syntyneiden uusien yritysten ja työpaikkojen määrä ei tähän asti ole ollut riittävä kehityksen suunnan muuttamiseksi.

Osaamiskeskuksen perustaminen syntyi voimakkaiden mielipide-erojen säestämänä, mutta selkeällä enemmistöllä. Nyt on lähdettävä toteuttamaan tehtyä päätöstä ja saamaan siitä Salolle kaikki se mahdollinen hyöty, joka siitä on saatavissa.

Vapaa-ajan elinkeinojen alueella Salolla on paljon mahdollisuuksia. Teijon Kansallispuisto on ykköskohde kävijämäärien suhteen. Laskettelurinteellä ja golfkentällä on säännölliset käyttäjänsä. Kun koko rantavyöhyke Teijolta Särkisaloon pitää sisällään lukuisan määrän maatilamatkailu, mökki- ja venevuokrausyrittäjiä, vierasvenesatamat ravitsemus- ja majoituspalveluineen, vyöhykkeellä on jo nykyisen laajuuden lisäksi kaikki eväät työpaikkamäärän kasvuun.

Vastaava toiminta Kemiön puolella ja Saaristomeren Kansallispuisto yhdessä Salon kanssa tekevät Lounais-Suomen rantavyöhykkeestä jatkossa valtakunnallisesti merkittävän matkailukohteen. Jossain määrin se on sitä nyt jo.

Veturitallin korkeatasoiset näyttelyt jo vuosien jatkumona ovat tuoneet alan harrastajia säännöllisesti Saloon. Myös elektroniikkamuseo on löytämässä omaa rooliaan ja kiinnostus tulee kasvamaan.

Kunhan vielä Länsirannan Paviljonki, Finnfoamin hukkalämmöllä varhaiskeväästä syksyyn lämmitetty maauimala ja Vuohensaaren puukiipeilyrata toteutuvat, Salossa alkaa olla vapaa-ajan viettoon niin paljon korkealuokkaista tarjontaa, että useamman päivän viihtymien Salossa alkaa yleistyä.

Kantatie 52:n valmistumisen jälkeen liikenneympäristö Salossa mahdollistaa suuren muutoksen. Kuluvan vuoden talousarviossa on määräraha ydinkeskustan kehittämisen aloittamiselle syksyllä voimaan tulleen osayleiskaavan pohjalta.

Kaavoitusohjelmassa on asemakaavan laatiminen Halikonrinteen yritysalueelle ja Tavolannummen asuinalueelle sekä kehittämissuunnitelman laatiminen Isokylään. Kummankin tavoitteena on tuoda asumismahdollisuuksia ja yritystoimintaa moottoritien tuntumaan. Erityisen merkityksellisenä pidän moottoritien liikennevirtaa hyödyntämään pyrkivän elinkeinotoiminnan tuomaa näkyvyyttä ja tässä mielessä sekä Halikonrinne, että Isokylä ovat yhtä lailla tarpeelliset, koska kummassakin näkyvyys toimii vain yhteen suuntaan. Ydinkeskustan alueelle laaditaan kehittämissuunnitelmat Valurin laajentamisesta ja Salorankadun ympäristön kehittämisestä.  Kaikki tämä edesauttaa uusien yritysten sijoittumista Saloon.

Asumisympäristöllä palveluineen on tärkeä merkitys henkilöstön rekrytoimiseen, joka taas on elinehto korkean osaamisen yrityksillä. Kaikki osaajat eivät vielä asu Salossa.

  

Ismo Saari